Van backpacker naar flashpacker
Van backpacker naar flashpacker
Geplaatst door

Van backpacker naar flashpacker

De tijd dat alleen jongeren de rugzak pakten om verre, exotische oorden te ontdekken, is voorbij. Mensen worden individueler, keuzes en mogelijkheden zijn groter en afstanden kleiner. De praktische rugzak en de isolatie van het thuisfront is aangevuld met digitale apparatuur en internet. De backpacker van 2015 is een flashpacker.

Backpacken gaat om de intense en avontuurlijke manier van reizen, ofwel de vrijheid proeven. Je bepaalt zelf wat je wilt zien en gaat van plek naar plek in je eigen tempo. Alleen, met z’n tweeën, of met de kinderen; reis- apps en social media spelen steeds meer een rol in het reizen dan reisboeken en ervaringen van andere reizigers.

Populariteit

De stijgende populariteit van het backpacken is onder andere te danken aan een betere infrastructuur en aan betere accommodaties. In veel landen zijn het vervoer en de wegen sterk verbeterd. Daardoor reis je sneller en comfortabeler. Tegelijkertijd is de kwaliteit van de lokale voorzieningen de laatste jaren flink gestegen, ook al omdat backpackers meer besteden dan voorheen. Goedkope vliegtickets en het feit dat je in heel veel landen veilig kunt reizen, maken dat steeds meer mensen kiezen voor een backpack vakantie. Steeds vaker naar niet standaard-landen als China, Chili en Laos.

Travelin’ light

Om kleinere ongemakken op een backpackvakantie te voorkomen, is het goed om zo licht mogelijk te reizen en de juiste rugzak te kiezen. De rugzak moet passen bij het doel van de reis. Is het een wandelvakantie of gaat de reis per vliegtuig, trein of bus, zorg er in elk geval voor dat de rugzak niet meer dan zestig liter volume heeft om te voorkomen dat deze te zwaar wordt.

Rugzakken worden gemaakt voor verschillende lichaamstypes. Goede oriëntatie voor de aanschaf zorgt voor een juiste keuze. Laat je niet alleen leiden door de prijs. Een investering in de juiste rugzak kan later veel ongemak voorkomen. Belangrijk is dat de banden en de achterkant van de rugzak comfortabel op het lichaam zitten en goed aansluiten. Daarnaast is het handig als de rugzak meerdere vakken heeft en waterafstotend is.

Kleding

Wees selectief bij het kiezen van kleding. Twee gemakkelijk te wassen setjes is vaak al genoeg. Bijvoorbeeld twee lange broeken, twee korte broeken, twee T-shirts, een trui, een regenjas, een zwembroek/badpak en minstens vijf paar ondergoed en vijf paar comfortabele sokken. Goede schoenen zijn erg belangrijk, want letsel aan je voeten kan de vakantie verknallen.

Gebruik gezond verstand bij de keuze van de overige zaken. Neem alleen belangrijke en noodzakelijke dingen mee. Bijvoorbeeld een EHBO-doos, officiële documenten (paspoort, vaccinatieboekje, bloedgroep, enz.), elektronica zoals een mobiele telefoon, camera en/of tablet met opladers, een zaklamp, reiswasmiddel, een aansteker, een zakmes, veiligheidsspelden, handdoeken en een pen

Inpakken

Het is een hele kunst om een rugzak goed in te pakken. De kans is groot dat de rugzak sowieso een aantal keren op de kop gaat. Een paar tips om de chaos te beperken:

  • Onder: bedek de bodem met een vuilniszak om alles droog te houden. Stop alle kleren die niet dagelijks nodig zijn onderin
  • Midden: Pak alles wat kwetsbaar en zwaar is in het middenstuk. Zo kan er niets breken en zal de rugzak niet te zwaar aanvoelen
  • Boven: toilettas, trui of sweater en regenjas. Daarbovenop weer een vuilniszak ter bescherming
  • Zijkanten: sokken in een plastic zak en andere kleine kledingstukken
  • In de zijzakken: paraplu, zaklamp, waterfles en alles wat vaak gebruikt zal worden
  • Buitenkant: opgerolde slaapzak in (plastic) tas en een klein plastic zakje voor afval

Plannen

Om backpack-dromen te verwezenlijken, moet je je eerst afvragen: waar wil je gaan backpacken? Wanneer, hoelang, met wie en wat is je budget? Zodra je deze zaken duidelijk hebt, kun je informatie gaan zoeken. Aan de hand van reisblogs kun je bijvoorbeeld de haalbaarheid van je plannen toetsen.

Budget

Vooral in grote steden en toeristische gebieden gaat het budget er sneller doorheen dan gepland. Houd daar rekening mee bij het plannen van de reis. Ook hier geldt dat een voorbereide reiziger goedkoper uit is. In de meeste steden vind je voldoende attracties die (bijna) gratis zijn zoals een citytour, diverse musea, markten en parken.

Keep it cool!

Houd in warme landen rekening met hoge temperaturen. Sommige goederen mogen niet te warm worden. Lenzenvloeistof bijvoorbeeld mag bij maximaal 25 graden bewaard worden. Zorg er dus voor dat je dit koel houdt onderweg.

Bron: De Telegraaf

Share Button
0 0 1127 09 februari, 2015 Reisinspiratie, Reisnieuws, Tips, Unieke bestemmingen februari 9, 2015

About the author

View all articles by Shira

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Like ons

Advertenties