Bijzondere onderwaterwerelden
Bijzondere onderwaterwerelden
Geplaatst door

Bijzondere onderwaterwerelden

Duikers opgelet! We hebben de opvallendste onderwaterwerelden voor je op een rij gezet. Hier kun je bijzondere duiken maken. Van een Jezusbeeld tot een hotelkamer op vier meter diepte: je kunt ze op deze locaties allemaal tegen komen.

Dos Ojos, Mexico
Dicht bij de Mexicaanse badplaatsen Playa Del Carmen en Tulum vind je een plek waar je geweldig kunt duiken. Dos Ojos – letterlijke betekenis: ‘twee ogen’ – is er zo een. Deze plek is een ondergelopen grot en heeft de naam Dos Ojos gekregen, doordat er dichtbij een zelfde soort grot te vinden is. In 1986 werd Dos Ojos ontdekt en er wordt nog altijd gedoken om nieuwe plekken te vinden. Tot nu toe is al 61 kilometer in kaart gebracht. De Mexicaanse plek staat dan ook in de top 10 langste duikgrotten ter wereld.  Het hele jaar door heeft het water een temperatuur van rond de 25 graden en kun je tot een maximale diepte van tien meter komen. Ook in de documentaire Planet Earth wordt deze duikspot onder de aandacht gebracht.

Dos Ojos (foto Ranil Wijeyratne)
Il Cristo degli Abissi, Italië
Over de hele wereld verspreid staan er verschillende van verspreid:  Jezusbeelden. Aan de kust van San Fruttuoso, Italië werd in 1954 de eerste bronzen Christus uit deze mal geplaatst. Het tweeënhalf meter hoge standbeeld staat al enige tijd onder water en er hebben zich dan ook de nodige waterplantjes gevestigd op zijn opengesperde armen en lichaam. Dit levert in bepaald licht een ietwat griezelig gezicht op. Het sculptuur is op zeventien meter diepte gezet. Het is geplaatst in de buurt van de plek waar de eerste Italiaan die dook met zuurstofflessen gestorven is. Andere Jezusbeelden staan onder andere in St. George (Bermuda), in Grenada en in Key Largo, Verenigde Staten.

Jezusbeeld onder water (foto Gergely Csaba)

 

Manta Resort, Zanzibar (Tanzania)
Wakker worden en vissen voorbij zien zwemmen? Het kan in het Manta Resort op Zanzibar. Hier is namelijk een onderwaterhotel gebouwd. De kamers van het hotel bevinden zich tot wel vier meter diep, waardoor je dus omgeven bent door water. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kamers uitgerust zijn met glazen wanden voor optimaal zicht op het voorbijzwemmend schoon, zoals tropische vissen en roggen. De locatie leent zich ook perfect om te gaan duiken … kun je nog eens naar je kamer kijken vanaf de andere kant.
Mocht je de onderwaterwereld zat zijn, dan kun je altijd nog de sterrenhemel gaan bewonderen op het bovendek van je kamer.

De onderwaterwereld van Zanzibar (foto: Thomas-Zumbiehl)

The Great Blue Hole, Belize
De Great Blue Hole is, zoals de naam al doet vermoeden, een groot blauw gat in de zeebodem voor de kust van Belize. Deze onderwatergrot heeft een diameter van driehonderd meter en is meer dan honderd meter diep. Het is dan ook een populaire bestemming onder duikers. Sinds 1996 staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Blue Hole is een kalksteengrot, die ongeveer 150.000 jaar geleden is ontstaan. Het plafond daarvan is ooit door de druk van het zeewater ingestort, waardoor de bijna perfecte cirkel is ontstaan. Wil je hier gaan duiken, let dan wel op. Er zwemmen hier namelijk verschillende soorten haaien rond, waaronder de agressieve stierhaai.

Het grote blauwe gat. (foto wstera2)

 

Grüner See, Oostenrijk
Een duikspot dichter bij huis is Grüner See in het Oostenrijkse plaatsje Tragöß. Als je hier gaat duiken, doe je dat eigenlijk in een ondergelopen park. Ieder jaar in de lente, als de vele sneeuw begint te smelten, loopt het meer over en transformeert het park in een ware onderwaterwereld. Normaal is het meer twee meter diep, maar zodra de sneeuw gesmolten is, is dat vele malen meer. Pas in de maand juli begint het waterpeil weer te zakken. Tijdens je duik in deze toch wat aparte locatie kun je nog over een bruggetje ‘lopen’ en staat er een bankje voor je klaar, mocht je even willen rusten. Bekijk hier een video van Grüner See, die we eerder al eens geplaatst hebben.

Het bruggetje in Grüner See. (foto Wolf Ulf Wulfrolf)
Onderwaterpark, Moilinere Bay, Grenada
Tijdens een duik in de plaats Moilinere Bay, nabij hoofdstad St. George’s in Grenada kom je levensechte ‘mensen’ tegen. Kunstenaar Jason deCaires Taylor heeft maar liefst 65 levensechte sculpturen gemaakt en ze op de bodem van de zee geplaatst. Een duikervaring om nooit te vergeten.

De levensechte standbeelden. (foto Jason deCaires Taylor)

 

Bron: Columbustravel

Share Button
0 0 1489 16 februari, 2015 Cultuur, Reisnieuws, Tips, Vakantiethema's februari 16, 2015

About the author

View all articles by Shira

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Like ons

Advertenties