25 jaar geleden: val Berlijnse Muur
25 jaar geleden: val Berlijnse Muur
Geplaatst door

25 jaar geleden: val Berlijnse Muur

Het is komend weekend 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. En ook al wordt de val van de muur ieder jaar herdacht, dit jaar is het extra bijzonder. Op zondag 9 november 2014 zal Duitsland stil staan bij deze historische gebeurtenis, door middel van allerlei tentoonstellingen en evenementen. De uitgelezen kans om het mooie Berlijn te bewonderen.
25_Archiv_Bundesstiftung_Aufarbeitung__Fotobestand_Uwe_Gerig__Bild_6389

De val van de muur in 1989 (Bron: berlin.de)

Brandenburger Tor
Rondom de beroemde Brandenburger Tor wordt op 9 november het Bürgerfest gehouden. Verschillende bekende artiesten treden op. Om 14.00 uur start het programma. Naast dit muzikale straatfestival zal het European Union Youth Orchestra op 8 november concerten geven in het Mauerpark, de East Side Gallery en Checkpoint Charlie. Om te genieten van een speciaal concert van Berlin’s Philharmonic Orchestra moet je zondag naar the Philharmonie Concert Hall gaan.

Lichtgrenze
Op 7, 8 en 9 november zal de binnenstad van Berlijn versierd zijn met 8000 lichtgevende ballonnen. Er is een lichtroute van zo’n 15 kilometer lang uitgezet langs de Muur. Mensen mogen een boodschap of wens aan de ballon hangen. Tijdens het Balloon Event op 9 november worden ze rond 19.00 uur losgelaten op centrale plekken in Berlijn. De lichtgevende ballonnen creëren een beetje hetzelfde beeld als tijdens de revolutie in 1989. Toen gingen DDR-burgers de straat op met duizenden kaarsen.

Lichtgrenze bij Checkpoint Charlie (Foto: Daniel Büche)

Rondleidingen
Er zijn heel veel gidsen die je graag meenemen naar de interessantste plekken langs de grens die er vroeger was. Voor een Nederlandse rondleiding kun je bijvoorbeeld kiezen voor Berlijn op Maat. Zelf langs de route van de voormalige Muur lopen kan natuurlijk ook. Je zult de historie van de muur terugvinden in souvenirs, grote schermen en bij verschillende informatiepunten.

Tentoonstellingen
Er zijn ontzettend veel tentoonstellingen en exposities in het weekend van 8 en 9 november. Op zondag opent een nieuwe, bijzondere expositie, genaamd ‘1961 – 1989: The Berlin Wall’ in de Bernauer Straße. In het Deutsches Historisches Museum zijn er beelden te zien van 9 november 1989. In deze lijst vind je alle exposities, filmvertoningen en voorstellingen die in het weekend te bezoeken zijn.

Foto:  Daniel Büche

Foto: Daniel Büche

Share Button
0 0 1098 04 november, 2014 Tips november 4, 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Like ons

Advertenties